• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Ziemniaki

Witaminy

Witamina A - 2 I.U.
Witamina D - 0 I.U.
Witamina E - 0,01 mg
Witamina K - 1,9 µg
Witamina C - 19,7 mg
Witamina B1 - 0,080 mg
Witamina B2 - 0,032 mg
Witamina B3 (PP) - 1,054 mg
Witamina B6 - 0,295 mg
Kwas foliowy - 16 µg
Witamina B12 - 0 µg
Kwas pantotenowy - 0,296 mg

Minerały

Wapń - 12 mg
Żelazo - 0,78 mg
Magnez - 23 mg
Fosfor - 57 mg
Potas - 421 mg
Sód - 6 mg
Cynk - 0,29 mg
Miedź - 0,12 mg
Mangan - 0,15 mg
Selen - 0,3 µg
Cholesterol - 0 mg
Fitosterole - 5 mg

Wartości odżywcze (w 100g)

Kalorie (wartość energetyczna) - 77 kcal
Białko - 2,02 g
Tłuszcz ogółem - 0,09 g
Kwasy tłuszczowe nasycone - 0,026 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,002 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,043 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 - 0,010 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 - 0,026 g
Węglowodany - 17,47 g
Błonnik pokarmowy - 2,2 g

Indeks glikemiczny (IG)

W mundurkach 65
Gotowane 70
Pieczone 95
Zasmażane 95

Ciekawostki

Znane i mniej znane właściwości ziemniaków:
- przez niektórych uważane za bezwartościowe i tuczące, w rzeczywistości zawierają niewiele kalorii, za to dużo witamin (zwłaszcza witaminy C i beta-karotenu), minerałów, błonnika i białka
- trzeba wiedzieć jak je przyrządzać, by nie stracić wartości odżywczych
- to nie ziemniaki są odpowiedzialne za nasze tycie - stają się tuczące dopiero poprzez wszelkie dodatki: sosy, mięso i tłuszcz
- są źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji odżywczych
- miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany, a białko dorównuje jakością sojowemu, uznawanemu za najzdrowsze białko roślinne na świecie
- gotowane ziemniaki, dzięki posiadanym wartościom odżywczym, a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a nawet niemowlętom, które matki odstawiły od piersi
- zawierają sporo błonnika i dlatego właśnie sprzyjają procesom trawienia, pomagają na zaparcia, biegunki i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu
- sok z surowych ziemniaków jest znanym od wieków naturalnym sposobem leczenia wrzodów żołądka, nadciśnienia i artretyzmu
- wywar z ziemniaków gotowanych lub z obierek rozpuszcza kamienie, i to zarówno nerkowe, jak i żółciowe

 

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference