• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Ziemniaki z pieca

Składniki:
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 5 dużych, najlepiej podłużnych kartofli
  • zioła suszone - koperek, tymianek, zioła prowansalskie (świeże mogłyby się bardzo przypalić)
  • sól, pieprz o smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
Przepis:
1. Ziemniaki wyszorować szczoteczką do jarzyn, kilka razy nakłuć niezbyt głęboko wykałaczką; 3-4 razy.
2. W garnku zagotować wodę, wrzucić ziemniaki i gotować ok. 20 minut. Wyjąć, osuszyć i odstawić na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 200-210°C. Czosnek pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
3. Ziemniaki poprzecinać, ale nie do końca, pozostawiając ok. 1-1,5 cm nieprzeciętej powierzchni, równomiernie co 5-6 mm - jak na zdjęciu. Natrzeć ziemniaki solą i pieprzem, także między plasterkami (ostrożnie, żeby ziemniaki pozostały w całości), powtykać między nie plasterki czosnku, wciskając je tylko do powierzchni ziemniaka. Posypać suszonymi ziołami, skropić oliwą, wstawić do gorącego piekarnika.
4. Piec 30-40 minut, po tym czasie włączyć termoobieg i podpiec jeszcze 10 minut, ewentualnie można przestawić piekarnik na funkcję grill i przełożyć ziemniaki na 10 minut na najwyższą półkę w piekarniku.
Podawać z sosem czosnkowym, jogurtowym, posypane żółtym serem lub do chili con carne. Smacznego! ;)