• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Dynia piżmowa

Witaminy

Witamina A - 8513 I.U.
Witamina D - 0 I.U.
Witamina E - 1,06 mg
Witamina K - 1,1 µg
Witamina C - 9 mg
Witamina B1 - 0,050 mg
Witamina B2 - 0,110 mg
Witamina B3 (PP) - 0,600 mg
Witamina B6 - 0,061 mg
Kwas foliowy - 16 µg
Witamina B12 - 0 µg
Kwas pantotenowy - 0,298 mg

Minerały

Wapń - 21 mg
Żelazo - 0,80 mg
Magnez - 12 mg
Fosfor - 44 mg
Potas - 340 mg
Sód - 1 mg
Cynk - 0,32 mg
Miedź - 0,13 mg
Mangan - 0,13 mg
Selen - 0,3 µg
Cholesterol - 0 mg
Fitosterole - 12 mg

Wartości odżywcze (w 100g)

Kalorie (wartość energetyczna) - 26 kcal / 109 kJ
Białko - 1,00 g
Tłuszcz ogółem - 0,10 g
Kwasy tłuszczowe nasycone - 0,052 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,013 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,005 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 - 0,003 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 - 0,002 g
Węglowodany - 6,50 g
Błonnik pokarmowy - 0,5 g

Indeks glikemiczny (IG)

75

Ciekawostki

Znane i mniej znane właściwości dyni piżmowej:
- warto ją jeść w okresie jesiennym, gdyż ma właściwości wzmacniające odporność organizmu
- źródło antyoksydantów i przeciwutleniaczy
- ma pozytywny wpływ na stan skóry
- ma właściwości przeciwzapalne
- ma bardzo mało tłuszczu, dzięki czemu może być spożywana przez osoby otyłe
- ma dość wysoki indeks glikemiczny, ale można go obniżyć, dodając do potraw z dyni piżmowej inne warzywa, np. pomidory czy paprykę
- jest doskonałym źródłem potasu i witaminy B6
- powinny ją jeść osoby o obniżonym nastroju, częstych skurczach mięśni, o skołatanych nerwach, a także te z zaburzeniami rytmu serca

 

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference