• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Русский

Frytki ze słodkich ziemniaków-BATATÓW

 

 

Czas przygotowania: 10 minut

 

Czas pieczenia w piekarniku : 30 minut

 

Czas pieczenia zależy od tego jak grubo potniesz ziemniaki w ćwiartki bądź plasterki. Staraj się ,by wszystkie były podobnej grubości, przez co upieką się w tym samym tempie.

Dlaczego dodajemy cukier?Aby pomóc w karmelizacji i intensywności słodyczy frytek, ale łatwo można go pominąć jeśli chcesz.

Jeżeli nie dodajecie cukru , to polecamy dodać smalec gęsi -który naszym frytkom nada chrupkości.

 

 

 

Składniki (Ilość porcji: 4-6)

  • 1 kg słodkich ziemniaków ok 3 dużych (USA- pomarańczowa odmiana rekomendowana)

  • 50 ml oliwy z oliwek (ew. smalec gęsi )

  • ½ łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki przypraw bądź ulubionej kombinacji przypraw: papryka słodka lub ostra,przyprawy 5-smaków,garam masala,pieprz kajeński

Przygotowanie:

1.Rozgrzać piekarnik do 220 ° C. Obrać słodkie ziemniaki, odciąć końce. Pokroić w ćwiartki

2.Włóż ziemniaki do dużej miski i dodaj olej (smalec). Dodaj sól (cukier) i przyprawy. Wymieszać dokładnie , najlepiej rękoma upewnić się że wszystkie elementy są pokryte olejem i przyprawami.

3.Rozłożyć ziemniaki na blasze

4.Piec w sumie od 25 do 30 minut. Po pierwszych 15 minutach wyjąć z piekarnika i poprzewracać wszystkie kawałki ziemniaków. Piec przez kolejne 10-15 minut dopóki się ładnie zarumienią. Wyjąć z pieca i pozwolić delikatnie ostygnąć na 5 minut przed podaniem.